startupcentar@bebac.com

Bebino pismo mami:

5 lekcija o dojenju koje treba da savladaš još u trudnoći
26 jul 2017

Bebino pismo mami: 5 lekcija o dojenju koje treba da savladaš još u trudnoći

Draga mama,

Uskoro ćemo se konačno videti i upoznati. Treba da znaš da ja dolazim iz drugog sveta i da će mi trebati malo vremena da se adaptiram na ovaj svet. I tebi će biti potrebno vreme ali i podrška da se navikneš na moj dolazak i da naučiš da prepoznaješ signale koje ću da ti šaljem.

Dojenje će nam pomoći da se zbližimo i lakše prebrodimo početne izazove.

Foto: shutterstock

Evo šta sve treba da znaš o dojenju pre mog dolaska.

1. Neće biti lako.

Sigurno si već videla predivne fotografije dojenja na kojima sve izgleda tako lako i prirodno. Biće i nama tako ali ne na samom početku. Najpre i ti i ja treba da naučimo kako se to radi.
Biće lakše ako mi odmah nakon porođaja daš priliku da pokušam. Znam da ćeš biti umorna ali ja kad se rodim znam šta treba sa radim, meni je sisanje urođen refleks. Ali, ako dugo čekaš ja ću zaboraviti kako se to radi. Znači što pre počnemo biće lakše i tebi i meni.

2. Na početku neće biti puno mleka.

Prvih dana meni je dovoljno da me samo staviš na svoje grudi jer ću se tako osećati sigurnije. Neću biti puno gladan jer ću poneti zalihe iz tvog stomaka, a i želudac će mi biti jako mali. Tih par kapi dragocenog kolostruma meni će biti i više nego dovoljno ali je važno da ih popijem. Želim da budem jaka i snažna beba i da pobedim sve viruse i bakterije, a upravo će ta gusta žuta tečnost u tome da mi pomogne.

U prva tri dana izgubiću 10% svoje telesne mase i to je potpuno normalno!

3. Mogući su problemi

Foto: Pixaby

Možda će tvoje mleko nadoći pre nego što ja naučim da baš jako povučem. Tada ćeš imati osećaj kao da će ti dojke pući i kao da imaš temperaturu. Blaga masaža pod mlazom tople vode ili izmlazanje mleka tada će ti pomoći. Ako ne možeš sama ne ustručavaj se da pozoveš u pomoć.

Ragade (male ranice na bradavici) su takođe nešto što može da se desi ali ne brini to sve prođe.

Možda ti zbog ovakvih stvari dođe da odustaneš ali je tad važno da razmišljaš dugoročno. Dojenje je teško samo na početku i to ne uvek. Ali je kasnije sve mnog lakše. Ti nećeš morati da se bakćeš sa flašicama, a meni ćeš učiniti višestruku korist i uslugu.

4. Dozvoli tati da ti pomogne

 

Foto:Fotolia

Znam da misliš da sve možeš sama ali te molim da se u prvim danima posvetiš samo meni. Ja dolazim potpuno nespremna na svet koji tebe okružuje i puno ćeš mi pomoći ako na početku budeš uz mene. Ipak sam ja 9 meseci provela u tvom telu. Trebaće mi neko vreme tvoj miris i zagrljaj koji će mi omogućiti da ovaj svet vidim kao sigurno mesto za život.
Zamoli tatu da ti pomogne oko drugih stvari, a ti budi samo moja tih prvih dana. Ne brini, brzo će to proći. Ja ću krenuti da istražujem ovaj svet čim me ubediš da je on za mene bezbedan. Tada više neću biti toliko vezana za tebe, a tebi će onda biti žao – tako to ide 😊

5. Zapamti, ti si dobra mama!

Ovo je najvažnija od svih lekcija! Šta god ti rekli, a rećiće ti, zapamti: ti si najbolja mama na svetu. I ako odustaneš i ako ne budeš mogla da me dojiš, ja znam da me ti voliš i da činiš najbolje što umeš. Ti si moja mama i ja sam te izabrala baš takvu kakva jesi. Ne dozvoli da surovo okruženje pojulja tvoje samopouzdanje.

Uspećemo mi sve to- zajedno!

NE PROPUSTITE: Škola dojenja u Vedniku!

Prijavite se OVDE.

Leave a Reply