startupcentar@bebac.com

Put rađanja novog života

Kako teče prirodan porođaj
12 jan 2018

Put rađanja novog života

Počeće tiho.

Samo kroz nagoveštaj, kratke, bezbolne kontrakcije.. a možda vas zatekne negde iznenadno prskanje vodenjaka. U oba slučaja znaćete da je počelo i da ćete vrlo brzo nakon dugih devet meseci držati svoju bebu u naručju. Osetićete neverovatno uzbuđenje, čudan osećaj koji nikada do sada niste imali. Nestaće strah, ugasiće se misli. Priroda je to tako programirala, da se u ovom trenutku celo vaše biće usresređuje samo na jedan zadatak i cilj. Uskoro će se pojaviti sluzavi čep. Sada ste sigurni, počelo je prvo porođajno doba.

Ne znamo u kom pravcu idu ova mala stopala, ali se nadamo da nikada neće zaboraviti put do kuće... (3)

 

Faza kontrakcija

U ovoj fazi važno je pratiti svoje telo i ugoditi mu. Možda ćete osetiti potrebu da budete sami. Gotovo u celom životinjskom carstvu ženka se povlači kada porođaj počne. To je za nju intiman trenutak, daleko od očiju posmatrača. Povucite se. Odmarajte se i skupljajte snagu i energiju za dalje. Istražujte položaje tela koji vam prijaju dok traju kontrakcije. Uključite disanje kada za tim osetite potrebu. Kada se kontrakcije pojačaju pomozite vašoj bebi tako što ćete zauzimati uspravne položaje kako bi gravitacija dala svoj doprinos. Još je isuviše rano da krećete u porodilište. Uživajte u udobnosti sopstvenog doma što više. Tuširajte se, lezite u kadi, jedite, pijte tečnosti.

Vizualizujte porođajni put. Dišite zajedno sa bebom i dok opuštate tunel kroz koji beba prolazi, zamišljajte kako se kao cvet otvarate od pupoljka do najdivnijeg cveta. Neka uz vas budu samo oni koji vam prijaju i koji su spremni da rade samo ono što im vi kažete. Nekim ženama će prijati masaža dok drugim neće prijati nikakav dodir. Ugasite ili prigušite svetlo, ako puštate muziku neka bude lagana i tiha.

U porodilištu ostanite usresređeni na svojet telo. Sarađujte sa babicama i lekarima. Zanemarite sve što se oko vas dešava i svu pažnju usmerite na ono što se dešava unutar vas i vašeg tela.

Faza rađanja

Kada osetite napone znaćete da ste vrlo blizu cilja. Druga faza traje kratko, svega nekoliko napona do kraja. U ovoj fazi je veoma važna saradnja sa babicom. Beba treba da izađe spontano, meko. Udahnite kroz nos, bradu spustite na grudi i gurajte dijafragmom dok istovremeno opuštate mišiće vagine.

Dug i zahtevan put. Kilometri trčanja ne mogu se porediti sa onim što ste prošli. Ali cilj je vredan svakog truda. Orgazmično iskustvo istiskivanja ploda je moment koji se pamti zauvek, privilegija i moć koju ima samo žena koja je rodila, žena koja se sada zove Majka.

Most of the important things in the world have been accomplished by people who have kept on trying when there seemed to be no help at all. (1)

Ovo je kraj ali i veliki početak. Vi i vaša beba više niste u istom telu. Fetus više ne postoji. Trudnoće više nema.

Rastanak i sastanak, bol i sreća, tuga i radost.

Kada vam stave bebu na grudi, ostanite neko vreme sa svim tim emocijama. Dopustite sebi da spontano izađe iz vas sve što navire. Ovo je čaroban trenutak rađanja majke i bebe. 

Uživajte u njemu.

Čestitamo vam, postali ste majka!

Most of the important things in the world have been accomplished by people who have kept on trying when there seemed to be no help at all. (3)

Pogledajte i film: Kako izgleda porođaj..

 

Autor teksta: Jasmina Mihnjak

1 Odgovor

  1. Mamauformi

    Prekrasno, realan napisan tekst. Svaka reč i rečenica je ona prava.
    Bravo za autora, ohrabrenje i poučnost u svakoj napisanoj reči!!!!

Leave a Reply