startupcentar@bebac.com

Emocije nakon porođaja: bebi bluz i postporođajna depresija

10 okt 2016

Emocije nakon porođaja: bebi bluz i postporođajna depresija

Rođenje deteta je jedan od najlepših događaja u životu svake žene. Zato sve buduće mame očekuju ogromnu radost i samo pozitivne emocije prilikom susreta sa svojom bebom. Međutim, to nije uvek tako.

Tokom trudnoće nivo hormona, estrogena i progesterona povećava se drastično, čak i do 100 puta. Sve promene u trudnoći se odvijaju postepeno tokom devet meseci. Kada se beba i posteljica rode nivo ovih hormona naglo opadne. Ovaj neurbiološki proces je okidač takozvanog bebi bluza ili izuzetno razdražljivog perioda nakon porođaja.
Osim toga, posebno kod prvorotki, dolazak bebe donosi sa sobom i osećaj odgovornosti i strepnje po pitanju brige o nemoćnoj bebi koja je tek došla na svet. Ako se na to još pridodaju drugi faktori kao što su težak i traumatičan porođaj, problemi sa dojenjem, porodični problemi, depresija u istoriji bolesti porodičnog stabla ili nedovoljno podrške, stanje se pogoršava i može doći do pojave postporođajne depresije.

Bebi buz se javlja kod 70-80% žena, dok se postporođajna depresija javlja u 20-30% slučajeva, traje duže, a emocije su znatno intenzivnije.

Popovičko jezero je mislim prirodno jer je okruženo prirodom (4)

 

Bebi bluz

1. Intenzivno stanje tuge i žalosti, duboko ranjive emocije. Neke žene opisuju ovo stanje kao jako izražen PMS.
2. Simptomi traju intenzivno oko 2 nedelje, a nešto slabije i do 6 nedelja koliko traje period adaptacije.
3. Može da se javi nestabilno raspoloženje, tuga, razdražljivost, anksioznost, nedostatak koncentracije i osećanje zavisnosti.

Šta raditi?

Dobra stvar je da bebi bluz nije bolest i da će nestati samo od sebe. Potrebni su samo: ohrabrenje porodice i prijatelja, odmor i vreme. Nedostatak sna može da pogorša stanje pa majka novorođene bebe treba da se potrudi da odmori što više može i kad god joj to beba dozvolu. Čak i deset minuta sna može doneti velku korist.

Šta ako neko koga znate ima simptome bebi bluza?

Partneri, prijatelji i rođaci: Najbolje što možete da uradite je da uverite novu majku da se mnoge žene ovako osećaju posle porođaja i da je njihovo stanje sasvim normalno. Ona je iscrpljena, nesigurna u sebe i ako joj je ovo prvo dete, ona se nikada ranije nije susrela ni sa čim sličnim. Nije ni čudo što oseća da je emocije preplavljuju!

Samo je slušaj. Ohrabri je da plače. Reci joj da sve što radi, radi dobro i da je dobra mama.

Napravite joj večeru. Pomozite joj da napravi raspored i odredi prioritete. Beba je na prvom mestu. Odnos sa bebom, maženje i dojenje su najbolji lek. Sve ostalo može da čeka.

Dajte joj dozvolu da se brine i o sebi, takođe. Ispred svega, recite joj da ste tu za nju bez obzira na sve.

Popovičko jezero je mislim prirodno jer je okruženo prirodom (2)

Postporođajna depresija

1. Simptomi traju duže od dve nedelje nakon porođaja, simptomi su mnogo ozbiljniji od bebi bluza i ometaju svakodnevno funkcionisanje
2. Možete da doživite osećaj anksioznosti, tuge (mnogo plačete), depresije, osećaj krivice, nezainteresovanost za bebu.. Javljaju se poremećaji ishrane i sna, otežana je koncentracija. Ponekad se javljaju misli o povredi bebe ili sebe, opsesivne ili suicidne misli, gubitak interesovanja za uobičajne aktivnosti, osećaj bezvrednost, nekompetentnosti da se nosite sa bebom, umor i preterana briga za zdravlje bebe.
3. Postpartalna depresija se obično javlja u prvih 2-3 meseca nakon porođaja ali se može javiti u bilo kom trenutku nakon porođaja.

Šta ako posumnjate na postporođajnu depresiju?

Postporođajna depresija je ozbiljno stanje i zahteva tretman stručnjaka!
Ukoliko postoji sumnja na postporođajnu depresiju javite se lekaru ili psihologu koji će proceniti vaše stanje i uputiti vas na specijalistički pregled kod psihijatra.
Ukoliko se dijagnostkuje postporođajna depresija ona se leči kao i svaka druga depresija psihoterapijom i upotrebom antidepresiva.
Ukoliko stanje nije previše ozbiljno psihoterapija može pomoći da se izbegnu lekovi, a samim tim da se omogući nesmetano dojenje.
Nikako nemojte uzimati lekove na svoju ruku niti slučaj prepustiti nestručnim licima!

Postporođajna depresija je ozbiljno stanje i zahteva tretman stručnjaka! Nikako nemojte uzimati lekove na svoju ruku niti slučaj prepustiti nestručnim licima!

Leave a Reply