startupcentar@bebac.com

Trudnica koja ekstemni sport nije napustila ni u trudnoći

Jana Flego piše o sportskom penjanju u trudnoći
18 nov 2016

Trudnica koja ekstemni sport nije napustila ni u trudnoći

Jana Flego je mama i trudnica koja i u osmom mesecu trudnoće ne odustaje od svog omiljenog sporta. Da je umerena fizička aktivnost poželjna u trudnoći, danas savetuju i ginekolozi, međutim, ovde se radi o ekstremnom sportu. Jana se od 2012.godine bavi sportskim penjanjem, a ova trudnoća nije je omela da nastavi sa tim.

_DSC0013

Jana se do svojih trideset godina života gotovo i nije bavila sportom, a onda ju je telo samo opomenulo. Pomislila je: „Ako me ovako sve boli, šta će biti sa četrdeset ili pedeset godina“. Tada je počela potraga za sportom kojim će se baviti.

„Šta god sam probala bilo je užasno dosadno i bukvalno sam terala sebe na trening koji mi nije prijao. Sve dok se nisam susrela sa sportskim penjanjem. Drug me je jedan dan pozvao da probam, nije bilo lako. Ustvari, bilo je prilično teško. Sišla sam sa upalom mišića, izderanim kolenom ali potpuno zaljubljena u ovaj sport.„

Ovo je njena priča…

Slobodno penjanje je prilika da se upozna priroda, prošire horizonti, udahne punim plućima, da se pobegne iz svakodnevice i uziva među stenama…

Kako je počela avantura

Penjanje sam prvi put probala u leto 2012. sa pune 33 godine. Divna stvar kod penjanja je to što nema diskriminacije po pitanju godina, pola, visine, težine… Bitno je samo imati volju.
Počela sam da redovno treniram u zimu 2012/13. U junu sam prvi put zatrudnela i u toj prvoj trudnoći sam se penjala negde do kraja 5. meseca. Tada sam prestala, pošto su treninzi bili kasno uveče, a ja sam u tom periodu i do kraja trudnoće već oko 20h bila poluuspavana. Danas treniram u Penjačkom klubu Adrenalin koji ima najveću veštačku stenu na Balkanu.

Više o aktivnostima kluba pročitajte na fb stranici: Penjački klub Adrenalin

Oporavak od porođaja

Vratila sam se penjanju 3 meseca nakon porođaja. Pre toga sam prvih 6 nedelja radila lagane postporođajne vežbe (našla sam ih u ono knjizi „Šta da očekujete u prvoj godini“), nakon toga sam obavila lekarske preglede i dobila dozvolu da se vratim redovnim aktivnostima. Penjanje mi je pomoglo da vrlo brzo vratim telo u potpunu formu.

Penjanje u trudnoći

U ovoj trudnoći sam normalno nastavila sa penjanjem. U prvom trimestru sam išla u Bosnu na penjački festival gde sam spavala u šatoru i upoznala još trudnica koje su se penjale i u kasnijoj trudnoći. One su me dodatno ohrabrile.

_DSC0025

E sad, da bih znala šta smem i ne smem, morala sam da sprovedem internet istraživanje. Realno, to je bio jedini način da saznam šta me zanima, pošto kod nas mali broj lekara ima iskustva sa ženama koje redovno i intenzivno vežbaju, a pogotovo uopšteno malo znaju o penjanuju i većina odmah sve zabrani za svaki slučaj. Kažu vam da šetate.

_DSC0042

Nije mi bilo logično da nakon intenzivnih treninga odjednom prestanem da se bavim sportom. Ne postoji razlog da trudnice započnu sa bavljenjem bilo kog sporta u trudnoći ako ga pre toga nisu trenirale. Isto tako, mislim da trudnice sportistkinje ne treba u potpunosti da se odreknu treninga već samo da ga prilagode „drugom stanju“.

Kako sportsko penjanje prilagoditi trudnoći

Srećom, brzo sam našla šta me je zanimalo. Dakle, u prvom trimestru što se samog penjanja tiče nema nekih modifikacija i tu se penješ koliko ti prija u zavisnosti og mučnine. Jedino što je od početka zabranjeno je penjanje na vođenje zbog opasnosti od pada i naravno, preporučuje se da se penju samo provereni smerovi.

U drugom trimestru počinje da raste stomak, tako da treba preći ili na horizontalno kretanje nisko po steni (ne ide se u visinu) ako se ne koristi oprema (to sam ja radila u prvoj trudnoći) ili treba nabaviti pojas koji ide preko celog tela, oko stomaka.

U poslednjem trimestru se penju samo laki, ravni smerovi, najbolje nešto što nam je već poznato i treba minimalizovati istezanje, praviti veće pauze i piti dosta vode.

Istražujući na internetu, našla sam još niz istraživanja na temu vežbi i trudnoće i svi se slažu da treba nastaviti sa fizičkom aktivnošću tokom cele trudnoće, naravno ako je sve u redu sa zdravljem. Pokazalo se da je porođaj obično lakši, oporavak brži i da su bebe majki koje su vežbale tokom trudnoće pokretnije i spretnije. Osim toga, a što je meni bitno zbog porodične anamneze, znatno se umanjuje rizik og gestacionog dijabetesa.

Leave a Reply