startupcentar@bebac.com

Zašto je važna saradnja sa babicama na porođaju?

Porođaj
5 maj 2017

Zašto je važna saradnja sa babicama na porođaju?

Nekada su se žene porađale same. Same ili uz pomoć seoske babice koja bi od obrazovanja imala samo svojih nekoliko porođaja i dece. Priroda je toliko savršeno stvorila žensko telo da ono zaista sve obavlja samo.
Dobro, skoro sve.
Žene su rađale na njivi, u šumi, u svojoj kući. U tome su im pomagale tetke, drugarice ili priučene žene.
Často se mogu čuti komentari o tome kako su se naše bake porađale lako i bez ičije pomoći, ali… da li im je zaista bilo tako lako?

Istraživanja pokazuju da je jedan od najvećih strahova svake trudnice da će biti ostavljena za vreme porođaja i da će biti sama. Taj strah definitivno datira iz prošlosti, a danas je neopravdan jer babice u porodilištima to neće dozvoliti.

Kako se rađaju babice?

Babice su dobre vile, osobe koje prve dodirnu bebu koja dolazi na ovaj svet. Svakodnevni su svedoci čarolije rađanja novog života. Zato je ovo zanimanje jedno od najlepših na svetu ali i najodgovornijih. Ne može svako da bude babica.
Trudnice, kada krenete u porodilište sa svim negativnim komentarima koje čujete, budite sigurne da u porođajnoj sali ne radi ni jedna jedina osoba koja taj posao ne voli. To je nemoguće.

 

Newborn baby touching his mother hand

Babica se pre svega rađa sa posebnim osobinama i potrebom za pružanjem podrške prilikom dolaska čoveka na svet. Ona je hrabra, intutivna, empatična, brza ali istovremeno i nežna. Ali pre svega ona je ODGOVORNA. Odgovorna ne za jedan već za najmanje dva života. Oseća strah, strepnju i tremu pri svakom novom porođaju.

Koja je uloga babice na porođaju?

Babica je pre svega psihološka podrška jer će njeno iskustvo i stručnost pružiti osećaj sigurnosti kod žene. Ona će vas voditi kroz čitavo putovanje rađanja vašeg deteta i zato je važno da saradnja bude obostrana. Babica ne porađa već prisustvuje porođaju i dočekuje bebu, ona ima iskustvo i znanje ali ne može se poroditi umesto vas.

shutterstock_238484620

U fazi kontrakcija potsetiće vas na disanje, biće tu da isprati njihov tok, meriće vreme njihovog javljanja, pratiće otkucaje bebinog srca.. pratiće kako vi sve to podnosite.

U fazi rađanja ona će pokušati da sačuva međicu, paziće da beba polako izađe, pomoćiće ako za to bude potrebe, rećiće vam kad da gurate i kako da gurate u trenutku kad vi već budete u polusvesnom stanju. U ovoj fazi saradnja sa babicom je najvažnija. Možda će vam se učiniti da malo viče na vas ali verujte to je sve za vaše dobro, kako biste se trgli i izdržali do samog kraja.

I posle 1.000 i 10 000 porođaja, one se raduju svakoj novoj bebi kao prvi put. Neprocenjiv je osećaj dodira tek rođene bebe koju će odmah staviti tamo gde joj je i mesto- na majčine grudi.

shutterstock_200198798

Ona će vam prva čestitati i poželeti da od tih malih bića stvorite dobre ljude.

Verujte svojim babicama

Kako bi putovanje koje vas čeka prošlo u najboljem redu neophodno je da imate poverenja u svoje babice. Zato ne slušajte negativne komentare i uđite u porodilište sa verom najpre u sebe i sopstveno telo, a zatim i u ljude koji su tamo zbog vas.
Da to i jeste tako, svedoče i rezultati istraživanja Kakva su nam porodilišta koje je sproveo naš portal Bebac.com. Uprkos svim problemima sa kojima se porodilišta u Srbiji suočavaju, mame koje su se porodilie u predhodnih 10 godina dale su veoma visoku ocenu babicama. Blizu 10 000 žena je reklo da su babice u Srbiji sjajne, da odgovorno rade svoj posao i da su zadovoljne saradnjom njima.
Dobra saradnja sa babicam doprinela je da se na putovanju rađanja novog života više ne osećamo usamljeno jer nas za ruku drži čarobna vila, naša babica.

 

1 Odgovor

  1. JelenaKicaTajci

    Na prvom porodjaju stvarno sam imala divnu babicu, koja je radila upravo ono sto ste opisali u tekstu. Ali na drugom ne, ta babica mi je rekla-pa poradjaj se! Bila je hladna i ni malo ljubazna. Tako da, ne slazem se da su sve babice bas te dobre vile.

Leave a Reply